La ce ne folosesc integralele?


Aseara am urmarit intamplator un post privat de televiziune. Acolo era invitat un parlamentar de la PSD, impreuna cu logodnica sa. Se potriveau ca… nu stiu, se potriveau de minune, mai ales la minte. :))

Erau amandoi uimitor de „destepti”. Nu vreau sa jignesc pe nimeni asa ca nu voi da nume, daca doriti neaparat nu va ramane decat sa cautati programul si sa aflati. Eu aici nu critic o persoana ci un tip de persoana. M-am saturat de atata ipocrizie.

Prezentatorul a avut un set de intrebari pregatite pentru fiecare in parte. Tipa s-a dat in stamba cand moderatorul i-a pus intrebarea : „Cine a scris Miorita?”. Bineinteles ca a incercat sa protesteze, ea nu venise sa dea proba de BAC acolo (venise sa devina si ea vedeta deh… ca asa se poarta acum). Raspunsul dat de ea a fost din cate imi amintesc George Calinescu, e bine ca nu a zis Mihai Eminescu totusi. Din asta putem observa cat de culti sunt unii si cu BAC-ul luat. Mda.. Sa nu comentam prea mult. Stiti cum e vorba despre fotomodele. E deajuns ca sunt frumoase!

Ceea ce m-a exasperat a fost o nedumerire a parlamentarului. Moderatorul le-a dat si o proba fulger. Sa rezolve o expresie. Parlamentarul incepuse sa spuna nu stiu ce tampenii, dar l-a salvat prietena care, desi destul de greu, a reusit sa o rezolve. Toata aceasta poveste a deraiat in alta. Parlamentarul a spus ca el nu a inteles niciodata la ce folosesc integralele, domnule. Ca lui in parlament nu-i folosesc sau daca e sa vanda ceva.

Ei bine, domnule, aveti dreptate, integralele nu va pot folosi in parlament, pentru ca acolo se iau niste decizii pe care si un copil de 7 ani le-ar putea lua. Deci la ce iti trebuie o minte, cand poti face acelasi lucru si fara ea?

Si de asemenea nici in vanzari nu vor folosi, dar nu cred ca e vreo cerinta undeva ca cel care e agent de vanzari sa stie sa rezolve o integrala. Ca s-a ajuns in stadiul in care acum un angajator iti cere sa ai o facultate facuta se datoreaza faptului ca in zilele noastre doar cei care nu au habar sa faca un calcul nu mai continua un liceu si o facultate.

Acum sa va raspund la intrebarea dumneavoastra miraculoasa. Dar in primul rand dati-mi voie sa va intreb si eu ceva, nu numai pe dumneavoastra, pe toti care se intreaba acelasi lucru si nu vad sensul studierii matematicii, pentru ca sunt constienta de faptul ca mai mult de jumatate din telespectatorii emisiunii aceleia au gandit la fel, de ce mai trebuie sa invatam atunci tabla inmultirii? E de ajuns ca stim sa adunam. De ce facem 6 x 7, cand putem sa-l adunam pe 6 de 7 ori? Rezultatul e acelasi. Atunci de ce sa mai invatam lucruri in plus, „nefolositoare”, care ne dau batai de cap?

Ei bine da, din acelasi lucru invatam sa calculam o integrala. Ne ajuta lucrul acesta in a mari viteza de calcul a unor anumite probleme. Dar ce poti cere unui parlamentar? El o stie pe a lui, ca trebuie sa scoata o ciordeala cat mai mare cat mai repede (ca nu se stie cat mai stau pe acolo), ca trebuie sa puna taxe si impozite, si sa-si bata joc de oamenii care stiu la ce folosesc integralele, si anume profesorii (de matematica in special).

2 gânduri despre &8222;La ce ne folosesc integralele?&8221;

  1. Au trecut mai bine de 5 ani de la acest articol, dar totusi, poate aflam: la ce folosesc integralele? Unde, in ce domenii isi gasesc aplicatii? Ce categorii de profesionisti pot aveea ocazia sa utilizeze integrale in activitatea lor?

    1. Fără integrale nu putem proiecta o mulțime de mecanisme, aparate, mașini. De exemplu nu se pot proiecta automobile, avioane, motoare, roți dințate, circuite electronice, difuzoare audio, acumulatoare, poduri, clădiri etc.
      Fără integrale nu pot funcționa o mulțime de aparate și procese tehnologice. De exemplu un termostat are nevoie de integrală (termostatele fără integrală au o abatere sistematică de la valoarea setată), fabricile de iaurt, bere, medicamente etc. își calculează timpii de prelucrare prin integrale etc.
      Fără integrale nu putem înțelege o mulțime de fenomene. De exemplu nu putem înțelege fenomenele de conducție termică, evoluția populațiilor de animale și plante, funcționarea laserilor, fenomene economice și financiare, mișcarea planetelor etc.
      Fără integrale nu putem calcula valori de importanță practică majoră. De exemplu nu se pot face previziuni meteo, nu se pot stabili doze de medicamente etc.

      E adevarat ca putem trai si fara integrale, dar asta ar insemna un urias pas in spate in era tehnologiei.

Lasă un comentariu